Kuchnia

Cisteczka

Bake&Taste: Ciastka pod stempelki

Składniki:
przepis ze strony worth the whisk
2 1/2 szklanki (390 g) mąki pszennej
185 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka (250 g) cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Do niedużej misce wymieszać przesianą mąkę i sól.
W drugiej - już większej - misce ubić masło na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć prędkość i powoli dodawać cukier. Dobrze zmiksować (ok. 2 minut) - w razie potrzeby zeskrobać masę, która osiadła po bokach miski. Następnie dodać jajko oraz eksrtakt z wanili - ponownie zmiksować (ok. 1 minuty). Do masy dodać połowę mąki i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Kolejno dodać pozostałą mąkę - ponownie użyć miksera pracującego na najniższych obrotach bądź użyć drewnianej łopatki. Mieszać ok. 2-3 minut.

Powstałe ciasto podzielić na dwie cześci. Z każdej uformować kulę, a następnie lekko je spłaszczyć na kształt dysku. Każdy oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce na co najmniej 2 godziny (maxymalnie można je tam przechowywać 2 dni). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić na 5 minut do lekkiego ogrzania (najpierw tylko jedną część ciasta). Stolnicę lekko wysypać mąką i rozwałkowywać ciasto na grubość od 4,5 do 6mm - polecam cieniej! Z ciasta wycinać kształty, a powstałe ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, gdzie można zacząć je stemplować. Przed stemplowaniem ciastek polecam zanurzyć stempelki w mące.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni termoobieg) przez ok. 15 minut - do zezłocenia wokół brzegów. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation