Kuchnia

Kluchy,kluseczki i.....

Pierogi z kaszą jaglaną
Farsz:
•20 dag kaszy jaglanej,
•8 dag suszonych grzybów,
•1 cebula,
•2 łyżki oliwy,
•sól,
•pieprz



Ciasto na pierogi:
•2 szklanki przesianej mąki krupczatki,
•¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody,
•1 jajko,
•sól,
•łyżka oleju rzepakowego

Jak to się robi?

Grzyby namaczamy , gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzamy, siekamy, odstawiamy. Wywar z grzybów zachowujemy do gotowania kaszy. Suchą kaszę umieszczamy w garnku i prażymy przez kilka minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i zalewamy ok. 200 ml wrzątku. Po chwili, gdy kasza przestanie bulgotać odlewamy tę pierwszą wodę i uzupełniamy wywarem, w którym moczyły i gotowały się grzyby. W razie potrzeby całość uzupełniamy świeżym wrzątkiem – płynu musi być tyle, aby nad poziomem kaszy był ok. 1 cm wody. Gotujemy do miękkości pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10-12 min. Cebule drobno siekamy, podsmażamy, dodajemy do grzybów, doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu do farszu dodajemy także ugotowaną kaszę jaglaną. Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi, rozwałkowujemy, wykrawamy krążki. Nadziewamy, sklejamy i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z cebulką podsmażoną na oleju roślinnym.

przepis z http://www.wolnakuchnia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation