Architektura

Architektura

CIASTO HRABINA

SKŁADNIKI:
Ciasto ciemne:
2 jajka,
6 żółtek,
6 łyżek cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
1/3 szklanki oleju.
Ciasto jasne:
6 białek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,
1/3 szklanki oleju.
Masa cappuccino:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
4 łyżki cukru,
1 kostka masła,
3 łyżki cappuccino o smaku rumowym,
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
200 ml mocnej kawy parzonej VASPIATTA MATTINO ze sklepu www.sklep.coffea.pl,
2 opakowania galaretki zielonej,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto ciemne: Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Miksuję.
2 Ciasto jasne: Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej.
3. Na blaszkę (wymiary 35cmx22cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładam naprzemiennie porcje jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto delikatnie mieszam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.


4. Masa cappuccino: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję proszek cappuccino. Ucieram.
5. Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Wierzch przykrywam drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i schładzam 2 godziny w lodówce.

Przełożenie: jeden blat ciasta- połowa masy- biszkopty-połowa masy-galaretka-drugi blat ciasta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation