Kuchnia

wypieki

Sernik ze śliwkami
Śliwki przekrój i usuń pestki.
ok 0,5 kg śliwek
Pokrój owoce w dużą kostkę.
30 g masła,50 g cukru
Na patelni rozpuść masło, dodaj śliwki i cukier, smaż aż owoce zmiękną i lekko się rozpadną.
Gotowe owoce ostudź.

cynamonowy spód z ciasteczek
300 g ciasteczek
około 80 g masła (rozpuszczonego )
1 łyżeczka cynamonu
Ciasteczka zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cynamon, wymieszaj – masa może być lekko sypka.
300 g ciasteczek,około 80 g masła,1 łyżeczka cynamonu
Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wysyp masę ciasteczkową, rozprowadź równą warstwą po dnie, a następnie ugnieć.
sernik
1 kg sera na serniki (dobrego tłustego (polecam Piątnicę))
180 ml naturalnego jogurtu
4 jajka ( rozmiar L)
sok z połowy cytryny
około 150 g cukru ((mniej więcej 3/4 szklanki) – lub do smaku)
50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
1 kg sera na serniki,180 ml naturalnego jogurtu,4 jajka,sok z połowy cytryny,około 150 g cukru,50 g mąki pszennej
Wyłóż sernik na spód z ciasteczek.
Na sernik wyłóż śliwki.
Całość możesz posypać odrobiną cynamonu.
Sernik piecz przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 150 stopni (tryb góra/dół).
Po upieczeniu ostudź.
Do podania możesz ciasto posypać dodatkowo płatkami migdałowymi.
smażone śliwki do sernika
ok 0,5 kg śliwek
30 g masła
50 g cukru ( – lub do smaku)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation