Kuchnia

słodkości

Makowiec zakręcony

WYPOSAŻENIE
Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
SKŁADNIKI
składniki na ciasto drożdżowe do makowca
15 g świeżych drożdży
40 g cukru ((niecałe 1/4 szklanki))
70 ml ciepłego mleka ((około 1/3 szklanki))
1 jajko (rozmiar L)
50 ml oleju
250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki))
skórka starta z jednej pomarańczy
składniki na masę makową do makowca
200 g maku (mielonego (1 opakowanie))
3- 6 łyżek miodu (- do smaku)
100 g rodzynek
50 ml rumu
ok 150 g orzechów ((użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały))
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
aromat migdałowy ( – kilka kropel – ja lubię dodać)
4 jajka (u mnie rozmiar L)
składniki na lukier do makowca
150 g cukru pudru
kilka łyżek mleka (do konsystencji)
INSTRUKCJA

Jak zrobić masę makową do makowca
Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.
200 g maku
Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.
100 g rodzynek,50 ml rumu
Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową – dokładnie odciśnij z wody.
Przełóż mak do miski.
Dodaj do niego miód – na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową – wymieszaj.
3- 6 łyżek miodu,100 g rodzynek,ok 150 g orzechów,100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.
aromat migdałowy
Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.
4 jajka
Jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
15 g świeżych drożdży
Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.
70 ml ciepłego mleka
W dużej misie umieść mąkę, jajko, resztę cukru, olej i skórkę pomarańczową.
40 g cukru,1 jajko,50 ml oleju,250 g mąki pszennej,skórka starta z jednej pomarańczy
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
Rozsmaruj na cieście masę makową.
Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut – aż będzie ładnie rumiany.
Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).
150 g cukru pudru,kilka łyżek mleka
Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation