Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Paszteciki

Składniki na ciasto (na ok. 20 pasztecików):
300 g mąki
200 g margaryny
1 jajko (+ jedno do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 %
1/2 łyżeczki soli
Składniki na przykładowe nadzienie:

kapusta z grzybami (około 20 łyżek)
Do przesianej mąki dodajemy jajko, śmietanę, cukier i sól. Dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (u mnie tym razem była to cała noc). Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty (u mnie ten etap jest zawsze na oko : ). Farsz układamy wzdłuż jednego boku i zwijamy w rulon. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25 minut (aż się ładnie zarumienią).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation