Święta i uroczystości

WIELKANOC

Żurek wielkanocny


Składniki
6 porcji

3 i 1/2 litra wody
300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych kości wieprzowych lub żeberek
włoszczyzna: 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora
przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku
500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej)
300 g kiełbasy wiejskiej
1/2 - 1 litr żurku gotowego z butelki
250 g śmietany lub 125 ml śmietanki
1 - 2 łyżeczki tartego chrzanu


Przygotowanie

Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek lub opłukane kości lub żeberka. Postawić na gazie i zagotować.
W międzyczasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać umytą cebulę i pora.
Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem.
Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut.
Dodać majeranek oraz żurek (całą zawartość 1 butelki, w razie potrzeby dodać kolejną butelkę). Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.

Propozycja podania

ugotowane ziemniaki / ugotowane na twardo jajka / pieczywo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation