Inne

kulinaria

Pieczone ziemniaki z kremowym twarożkiem | mistrzowie smaku


Potrzebujemy
6-7 średniej wielkości ziemniaków,
1/2 cebuli
1 jajko
100 g sera typu cheddar, startego
100 g sera ricotta
(lub półtłustego twarogu)
1 łyżka gęstej śmietany
natka pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem z posiekaną cebulką i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rozmącone jajko i całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy na muffiny, rozdzielając równomiernie pomiędzy 12 gniazd. Wkładamy do piekarnika na 25 minut i zapiekamy aż ziemniaki zaczną się rumienić.

W międzyczasie biały ser miksujemy z łyżką gęstej śmietany, solą i pieprzem, tworząc gładką masę o kremowej konsystencji.

Gdy ziemniaczane gniazda są już upieczone, odstawiamy je do wystygnięcia na ok. 10 minut, a następnie delikatnie wyciągamy z formy. Kremowym serkiem dekorujemy każde gniazdo. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation