Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA
https://malacukierenka.pl/ciasto-torcik-krowka-malinowa-bez-pieczenia.html
Składniki:
Spód:
130g kakaowych herbatników
80g masła – roztopionego i ostygniętego
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
450ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g masy krówkowej z puszki
około 120-150g malin + 50g malin
Dodatkowo:
150g masy krówkowej z puszki
około 200g kakaowych herbatników
Wierzch:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
Do ozdoby:
kakao do posypania
maliny
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 250ml mleka i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Spód:
2. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, krótko wymieszać łyżką i dodać 1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).
Krem:
3. Do miski przełożyć masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
4. Na spód w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć około 120g malin. Owoce przykryć połową pozostałego kremu i wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników.
Do pozostałego kremu dodać 50g malin i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na herbatniki w blaszce i wyrównać, patrz FILM. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników.
5. Masę krówkową, która nam została (150g) przełożyć do miseczki i mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita, patrz FILM. Następnie wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć trzecią warstwę herbatników.
Wierzch:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.7. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik przed podaniem posypać kakao i na wierzchu poukładać maliny.Smacznego! :)