Kuchnia

Dania obiadowe

SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I FETA.

PRZEPIS
/na 2 porcje/
Print Friendly and PDF
Składniki

200g makaronu spaghetti pełne ziarno
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250g szpinaku mrożonego (może być prosto z zamrażarki)
5 suszonych pomidorków z zalewy (jak ktoś lubi może być więcej)
130g sera feta (pól opakowania kostki)
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
3 łyżki pestek słonecznika


Przygotowanie

Nastawić wodę na makaron i od razu przystąpić do przygotowania sosu. Na patelni zeszklić cebulę, pokrojoną w talarki (można wykorzystać olej z zalewy z pomidorków). Dodać drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek (pamiętając o wstawionej wodzie na makaron. :)). Dodać szpinak i pokrojone pomidorki. Mieszać od czasu do czasu. W między czasie, na oddzielnej suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, odstawić na bok do posypania całości. Pod koniec dodać przyprawy do smaku i pokrojoną w kostkę fetę. Lubię jak feta nieco się rozpuści, ale kiedy poszczególne jej kawałki są widoczne w potrawie. Kiedy sos mamy już gotowy to są dwa warianty podania. Albo wrzucamy makaron do sosu, całość mieszamy i podajemy. Albo wykładamy na talerz najpierw makaron, a następnie sos (tak tym razem zrobiłam). Wierzch posypujemy pestkami słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation