Nauka i natura

Nauka i natura

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią - przepis

Składniki :

•500-600 g ziemniaków
•1 mała cukinia
•100 g szynki
•2 jajka
•250 ml śmietany 30 lub 36 %
•2 ząbki czosnku
•100 g żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach
•przyprawa do ziemniaków , sól , pieprz
•masło do posmarowania formy


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć przyprawą do ziemniaków.

Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki ( nie obierać ). Szynkę pokroić w kostkę.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 24x24 cm wysmarować masłem i na dnie rozłożyć równomiernie ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć pokrojoną szynkę, a na wierzchu plasterki cukinii. Zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. W połowie zapiekania posypać startym żółtym serem. Podawać na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation