Kuchnia

wypieki

Ciasteczka dyniowe

Składniki:
na ciastka
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczk proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka, w pokojowej temperaturze
1 i 1/4 szklanki (260 g) brązowego cukru
1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka (215 g) dyniowego puree


Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól.
W dużej misce zmiksować jajka i cukier, aż utworzą lekką i delikatną masę (zajmuje to około 2 minut). Dodać olej, aromat waniliowy i dyniowe puree, zmiksować. Dalej miksując, na małych obrotach, wsypać mąkę i miksować, aż składniki się połączą. Za pomocą łyżki nakładać kleksy ciasta na przygotowane blaszki, zachowując odstępy.
Piec przez 15-18 minut, aż ciasteczka się lekko zabrązowią. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Jak się chce można ozdobić ciasteczka lukrem lub dodać do nich orzechów albo kawałków czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation