Fotografia

......

Eleganckie stosy buraka i koziego sera z orzechowo-tymiankowym dressingiem🍁
Składniki:
Dla Stacków:
4 średnie buraki (czerwone lub złote)
4 oz (120 g) koziego sera zmiękczonego
1 łyżka miodu
Sól i pieprz, do smaku
2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
Do orzechowego Tymianku winegrette:
1/4 szklanki oliwy z oliwek ekstra dziewiczej
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, pieczone
1 łyżeczka świeżych liści tymianku, posiekanych
Sól i pieprz, do smaku
Dla Garnish:
Dodatkowe posiekane orzechy włoskie
Świeże gałązki tymianku
Wskazówki:
Piecz buraki: Rozgrzej piekarnik do 400°F (200°C). Umyj i przycinaj buraki, a następnie zawijaj każdy w folię alu Umieść je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 45-60 minut lub do miękkości po przekłuciu widelcem. Niech buraki lekko ostygną, a następnie obra i pokroi na 1/4 cala grube okrągłe.
Przygotuj Nadzienie z koziego sera: W małej misce wymieszaj zmiękczony kozi ser z miodem, solą i pieprzem, aż będzie krem Odłożone na bok.
Przygotuj winegret z tymianku z orzechów włoskich: W misce ubijamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód aż do emulgowania. Zamieszaj pieczone posiekane orzechy włoskie i świeży tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Złóż stosy: Na talerzu do podawania warstwy plasterek buraka, łyżkę mieszanki koziego sera i kolejny plasterek buraka. Powtórz, aby stworzyć dwie lub trzy warstwy na stos, w zależności od grubości plastrów buraka. Posyp winegret hojnie na każdym stosie.
Ogarnij i podawaj: Posyp stosy dodatkowymi posiekanymi orzechami włoskimi i świeżymi gałązkami tymianku. Podawać natychmiast, ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Czas przygotowania: 20 minut | Czas gotowania: 45 minut | Całkowity czas: 1 godzina 5 minut
Kcal: 220 kcal | Porcje: 4 stosy
Wskazówki: Aby uzyskać więcej smaku, upiecz buraki z posypką soli i odrobiną oliwy z oliwek. Serwuj te stosy na łóżku z rukoli dla dodatkowej świeżości i koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation