Kuchnia

Przepisy

Bezglutenowe pierogi ruskie z mąką gryczaną
Ciasto pierogowe

200 g mąki gryczanej + do podsypania
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
250 ml wrzątku

Farsz

0,5 kg ziemniaków
200 g białego sera
1 duża cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
Farsz
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. 2. Ugotowane oddcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem (nie mogą mieć grudek). Odstaw do całkowitego wystudzenia 3. Tymczasem pokrój cebulkę w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju na rumiano. Dodaj do ziemniaków. 4. Ser rozdrobnij widelcem i dodaj do ostudzonych(!) ziemniaków. Dopraw porządnie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto na bezglutenowe pierogi
1. Mąki wymieszaj i wysyp na blat lub stolnicę (jeśli posiadasz tylko drewnianą stolnicę, na której wyrabiasz ciasta zawierające gluten, użyj czystego blatu, żeby uniknąć zanieczyszczenia) dodaj sól i wymieszaj. 2. W mące zrób wgłębienie i stopniowo dodawaj wrzątku, zagarniając mąkę do środka nożem. Na koniec dodaj olej. 3. Zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody. 4. Nastaw wodę w wysokim garnku. 5. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując niewielką ilością mąki gryczanej. 6. Szklanką wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów. 7. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia. 8. Ugotowane pierogi możesz możesz podawać od razu, z kleksem śmietany lub roztopioną łyżeczką masła albo podsmażone na odrobinie oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation