Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Turecki Chlebek z Patelni (Bazlama)
Składniki
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: około 200 kcal
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 35 g
Białko: 6 g
Błonnik: 3 g
Sposób Przygotowania
Przygotowanie ciasta
W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, a następnie odstaw na 5-10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. To pozwoli ciastu lekko wyrosnąć. Dodaj do mieszanki jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól oraz mąkę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta przez około 10 minut. Ciasto powinno stać się gładkie, elastyczne i lekko sprężyste.
×
Ezoic
Wyrośnięcie ciasta
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dzięki temu bazlama będzie lekka i puszysta, podobnie jak Wigilijna Zupa Grzybowa, której aromatyczne składniki nabierają intensywności przez czas gotowania.
Formowanie chlebków
Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 6-8 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, a następnie rozwałkuj na płaski placek o grubości około 1 cm. Ten etap jest ważny, ponieważ pozwala na uzyskanie idealnej struktury chlebka, który podczas smażenia lekko się napęcznieje.
Ezoic
Smażenie
Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek przez 2-3 minuty z każdej strony, aż na powierzchni pojawią się złociste plamy. W trakcie smażenia chlebek delikatnie się napęcznieje, tworząc charakterystyczną strukturę bazlamy. Aby uzyskać bardziej aromatyczny efekt, każdy chlebek można po smażeniu posmarować oliwą z oliwek.
Podanie
this przepis
Chlebki najlepiej smakują świeżo po usmażeniu. Doskonale komponują się z hummusem, świeżymi warzywami, oliwkami lub sosem jogurtowym. Bazlama może być także świetnym dodatkiem do sałatek, takich jak Sałatka Grecka z Feta, Oliwkami i Ogórkiem.
Ezoic
Wskazówki i Porady
Dla uzyskania bardziej ziołowego aromatu można dodać do ciasta posiekany świeży rozmaryn lub tymianek.
Jeśli chcesz, aby bazlama była bardziej chrupiąca, posmaruj ją oliwą i podsmażaj na patelni grillowej.
Chlebek można również mrozić – po usmażeniu i ostudzeniu umieść go w zamrażarce, a po rozmrożeniu podsmaż na patelni.
MA==