Kuchnia

Przepisy

Szybkie paszteciki

Składniki:
2 blaty ciasta francuskiego
300 g pieczarek
200 g kapusty kiszonej
liść laurowy
2 ziela angielskie
1 cebula
50 g masła
sól
pieprz

Dodatkowo:
jajko

Przygotowanie:
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (jeśli jest mocno kwaśna wodę odlać i zalać ponownie). Gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć pieczarki na suchej patelni. Kiedy cała woda odparuje dodać sól i pieprz.
Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle aż zacznie się rumienić. Dodać do kapusty z pieczarkami. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra dół z termoobiegiem.
Ciasto francuskie rozwinąć. Będą potrzebne dwie foremki: jedna w całości na spód a druga z mniejszym otworem w środku. Wykrawamy połowę z dziurką w środku a połowę całościowych.
Brzegi spodu posmarować rozmąconym jajkiem, nałożyć po łyżeczce farszu i przykryć tą częścią w wyciętą dziurką. Na wierzch nałożyć najmniejszą część.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym jajkiem.
Piec około 12 min. Szybkie paszteciki można zrobić kilka godzina wcześniej i odgrzać w piekarniku tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation