Kuchnia

Christmas cake

Serniczki z makiem

Składniki:

SPÓD
60g herbatników
20g masła

MASA SEROWA
600g tłustego twarogu
100g masła
120g cukru
2 jajka
6 łyżek maku
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

KREM
300ml śmietanki 30%
300g mascarpone
4 łyżki domowego cukru waniliowego
1-2 garści wiórków kokosowych



Miniserniczki z makiem

Wykonanie:

- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, na krem - schłodzone
- herbatniki rozdrobnić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem
- masę ciasteczkową wyłożyć na dno każdej papilotki, ugnieść ją łyżeczką, tworząc spód
- twaróg zemleć dwukrotnie wraz z masłem
- do twarogu dodać jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, suchy mak oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać lub krótko zmiksować



Serniczki z makiem i kremem

- masę serową wyłożyć do sztywnych papilotek (jeśli takich nie macie, w formie na muffiny należy umieścić zwykłe papilotki), wyrównać (u mnie było to około 2/3 wysokości papilotek, gdyż wykorzystałam do pieczenia duże foremki, w których zostawiłam jeszcze miejsce na krem)
- serniczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni, piec przez 25-30 minut do ścięcia się masy
- upieczone serniczki całkowicie ostudzić
- przygotować krem: w misce umieścić zimną śmietankę 30%, zimne mascarpone oraz domowy cukier waniliowy



Serniczki z makiem na Boże Narodzenie

- wszystko ubić na gęsty krem
- krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, udekorować wierzch serniczków
- krem posypać wiórkami kokosowymi
- tak przygotowane serniczki schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc
- przechowywać pod przykryciem w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation