Kuchnia

Ciasta

Sernik cynamonowy z gruszkami i kruszonką
forma okrągła 24 cm

składniki na spód:
- 300 g ciasteczek digestive
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Ciasteczka zblendować, dodać cynamon i masło i zmiksować. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, dodać ciastka i uformować spód oraz boki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Całkowicie ostudzić.

składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 300 g śmietany 18 %
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g gruszek pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki oprócz gruszek szybko zmiksować tylko do połączenia. Na spód wylać 1/3 masy, następnie dodać połowę gruszek. Wlać pozostałą masę serową i ozdobić pozostałymi gruszkami.

składniki na kruszonkę:
- 90 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Mąkę połączyć z cukrem i cynamonem. Dodać masło i zagnieść na kruszonkę. Posypać ciasto.

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Na dno piekarnika połączyć naczynie z gorącą wodą. Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika na półkę o 1 niżej niż środek. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 i piec kolejne 100 minut. Po tym czasie sernik powinien być ścięty. Piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku do ostudzenia. Następnie zostawić na blacie do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki i zostawić na noc.
Na następny dzień posypać cukrem pudrem i serwować.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation