Kuchnia

smak

Kokosowe sernikobrownie

Warstwa brownie;

200g miękkiego masła

200g gorzkiej czekolady

3 jajka

120g mąki

150g cukru pudru

Warstwa serowa:

500g mascarpone

260g mleka słodzonego skondensowanego (1/2 puszki)

1/2 szklanki śmietanki kokosowej

2 łyżki kokosowego budyniu w proszku

3 jajka

100g wiórków kokosowych

Polewa z gorzkiej czekolady:

200g gorzkiej czekolady

3/4 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka masła

+ miąższ z kokosa pokrojony na plasterki

Przygotowanie:

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (formę wcześniej można delikatnie wysmarować masłem).

Czekoladę do warstwy brownie roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Delikatnym strumieniem wlewamy czekoladę. Po połączeniu dosypujemy przesianą mąkę (najlepiej dosypywać partiami i już nie miksować tylko korzystać z łyżki). Gotową masę wylewamy na dno formy, wyrównujemy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach*.

Przygotowujemy masę serową. Mascarpone ucieramy z jajkami, następnie delikatnym strumieniem wlewamy mleko słodzone. Nadal miksując, dodajemy śmietankę kokosową. Nie wyłączając miksera, dodajmy budyń. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe (możecie mieszać już łyżką).

Na podpieczony i przestudzony spód wylewamy masę serową. Wierzch wyrównujemy. Pieczemy 60 minut w 160 stopniach*. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, pozostawiając sernik w środku, aż do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę podgrzewamy bardzo mocno (ale nie zagotowujemy!). W misce kruszymy gorzką czekoladę, zalewamy ją gorącą śmietanką i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy masło i mieszamy.

Polewę wylewamy na masę serową, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem dekorujemy kawałkami miąższu kokosa. Najlepiej kroić przy pomocy noża wcześniej zanurzonego w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation