Kuchnia

DESERY

Krem pomarańczowy
3 jajka
100 ml soku z pomarańczy
20 ml soku z cytryny
70 g bardzo miękkiego masła
70 g cukru
szczypta soli
starta skórka z całej pomarańczy (najlepiej z uprawy biologicznej, lub porządnie umyta)
ewentualnie dodatkowo

ziarenka z laski wanilii
2 łyżki drobno posiekanego kandyzowanego imbiru
Wszystkie składniki na orange curd wymieszać dobrze trzepaczką w dużej misce. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, na minimalnym gazie i cały czas mieszać, aż krem stanie się gładki i lekko zgęstnieje (zgęstnieje jeszcze bardziej stygnąc). Jeżeli krem gotowany na parze nie chce zgęstnieć, to garnek z nim można postawić bezpośrednio na ogniu i podgrzewać przez 2 minuty (uważać, aby jego temperatura nie przekroczyła 80 stopni, gdyż wtedy mogą się ściąć jajka i wyjdzie jajecznica).
Ostudzić i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation