Uroda

kuchnia iczekolada

Zielone futerko, czyli...

składniki:

200g białej dobrej czekolady (w proporcji 100:100)
50g gorzkiej czekolady
250ml śmietanki 30% (w proporcji 100:50:100)
250g mleka w proszku (w proporcji 100:50:100, chociaż ja następnym razem dodałabym go nieco mniej)
matcha, 2-3 łyżeczki
Śmietankę doprowadzam do wrzenia, po czym wrzucam don pokruszona w kosteczki białą czekoladę (100g) i mieszam dokładnie przy pomocy metalowej trzepaczki. Następnie do śmietankowo-czekoladowej masy dosypuje partiami mleko w proszku i dokładnie mieszam. Masę wykładam do foremki, wygładzam szpatułką i wstawiam do lodówki by zastygła. Czynność powtarzam z gorzką i pozostałą białą czekoladą. Schładzam.

Zastygnięty czekoladowy blok kroje w kwadraty 4x4cm, otulam matcha, grubo, nie żałuje.
Czekoladki należy podawać chłodne, tak jak trufle. Przechowywać można je kilkanaście dni w szczelnie zamkniętym pudelku w lodowce. Jest to definitywnie deser dla tych, którzy lubią zielona herbatę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation