Kuchnia

kulinaria

Gorąca czekolada ze skondensowanym mlekiem


Składniki (na 2 porcje):

400g słodzonego skondensowanego mleka
120g gorzkiej czekolady
60ml wody
bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji

Mleko skondensowane rozlewamy pomiędzy dwoma szklankami, odstawiamy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy wodę i rozpuszczamy w mikrofali ustawionej na średnią moc przez kilka minut, co jakiś czas wyjmując miseczkę i mieszając zawartość. Gdy czekolada będzie dobrze rozpuszczona i mocno ciepła rozlewamy ją do szklanek z mlekiem skondensowanym. Najlepiej skorzystać tutaj z pomocy łyżki - włożyć dużą łyżkę do szklanki tak aby szerokim końcem dotykała powierzchni mleka i delikatnie po rączce wlewać czekoladę. Powstały warstwowy napój dekorujemy bitą śmietaną i tartą czekoladą. Podajemy natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation