Kuchnia

warzywa w roli głównej

Pieczona cebula faszerowana mięsnym ragoût

Składniki:
4 średnie cebule + 1 duża cebula
300 g mielonej łopatki cielęcej
1 marchew
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
sól
pieprz czarny
tymianek świeży i suszony
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
30 g ulubionego wędzonego sera
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Cebule umyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika - piec 1 godzinę.
Dużą cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone w kostkę warzywa i krótko je
przesmażyć. Włożyć mięso i przyprawy smażyć około 5 minut, podlać wodą (200 ml), dodać przecier pomidorowy
i dusić do odparowania płynu.
Upieczone cebule wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i znajdujący się wewnątrz sok przelać do naczynia do
zapiekania, a cebule przestudzić i obrać z bursztynowych łusek. Każdą cebulę przeciąć w poprzek na wysokości
3/4. "Wieczko" odłożyć. Wyjąć wnętrze każdej cebuli - zostawić przynajmniej 2 wierzchnie warstwy. Jeżeli na dnie
cebuli powstał otwór, należy przykryć go kawałkiem wyjętej wcześniej cebulowej łuski.
Każdą cebulę włożyć do żaroodpornego naczynia i faszerować mięsnym ragoût. Pomiędzy cebule włożyć gałązki
tymianku i masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch każdej
cebuli nałożyć po 3 małe kawałki wędzonego sera i przykryć odłożonym wcześniej "wieczkiem". Podawać gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation