Kuchnia

Przepisy kulinarne

Paella z kurczakiem i chorizo
Do zrobienia paelli potrzebowałem:



8 udek z kurczaka
400 gr. ryżu do paelli
240 g. kiełbasy chorizo
paprykę czerwoną
paprykę zieloną
6 dużych pomidorów
125 g. mrożonego groszku
6 ząbków czosnku
125 ml. białego wytrawnego wina
1 l. bulionu z kurczaka
szczypta szafranu
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki


Z udek zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości, podzieliłem na małe kąski i przyprawiłem solą i pieprzem. Pomidory sparzyłem i obrałem ze skóry, a paprykę posiekałem. Ryż dokładnie opłukałem pod bieżącą wodą.

Na głębokiej patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem kurczaka i podsmażyłem. Po ok. 5 minutach wyjąłem i odstawiłem na bok.

Następnie na patelnię wrzuciłem pokrojone na grube kawałki chorizo, obsmażyłem i dodałem paprykę oraz posiekany czosnek. Smażyłem dalej aż papryka trochę zmiękła.

Wsypałem ryż i smażyłem, cały czas mieszając, około 2 minuty. Wlałem wino, i po kolejnych 2 minutach dodałem bulion, szczyptę szafranu i mieloną paprykę. Doprowadziłem wszystko do wrzenia i dodałem spowrotem kurczaka. Zmniejszyłem ogień i mieszając od czasu do czasu gotowałem ok. 10 minut.

Po tym czasie dodałem groszek i posiekane pomidory. Gotowałem jeszcze 10 minut aż ryż był gotowy i zdjąłem z ognia na kilka minut przed podaniem.

Gotową paellę przełożyłem do dużych kokielek, posypałem pietruszką, a na wierzch położyłem cytrynę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation