Kuchnia

Ugotowani

Szybka sałatka brokułowa z czosnkiem

Składniki:

jeden spory brokuł
pół puszki kukurydzy
3 jajka
3-4 łyżki majonezu
3 duże ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz


Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Brokuł rozdzielić na niewielkie różyczki. Zalać zimną wodą i pozostawić na około 20 minut*. Po tym czasie wypłukać różyczki, wylać wodę i przełożyć różyczki do garnka. Zalać wodą, osolić wodę i zagotować. Zdjąć z palnika i blanszować brokuł jeszcze kilka minut. Odcedzić, wystudzić.

Jajka obrać, pokroić w ćwiartki (lub każdą ćwiartkę jeszcze na pół). Dodać wystudzonego brokuła, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie lecz delikatnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation