Kuchnia

kuchnia

SERNIK Z ROSA.

Składniki:

Spód z ciasta

1 szklanka mąki
120 g cukru
120 g margaryny
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Masa serowa

1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)
4 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe

Piana na wierzch

4 białka
½ szklanki cukru



Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.

Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie oczekujemy na pojawienie się słodkiej rosy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation