Kuchnia

ryby

Orientalny łosoś na ostro tikka masala

Skladniki:
4 porcje

500 g łososia, odfiletowany
1½ łyżeczki soli
1 łyżka imbiru, świeżo startego
2 czerwone chili
2 ząbki czosnku, przecisniete
1 pęczek kolendry
szczypta pieprzu kajenskiego ( my lubimy na ostro, wiec bylo ½ łyżeczki)
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kozieradki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju arachidowego, lub innego o neutralnym smaku

Wykonanie:

Nasiona przypraw podpraz na patelni, a nastepnie utrzyj w mozdzierzu lub zmiksuj w mlynku.
Posiekaj drobno oczyszczona z nasion chili oraz kolendre. Przecisnij czosnek przez praske. Obierz i utrzyj 3 cm imbiru. Wymieszaj wszystkie skladniki do marynaty.
Podziel lososia na 4-5 porcji i wymieszaj z marynata. Marynuj lososia najmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez noc.
Piecz lososia w piekarniku na 220ºC (termoobieg) przez 20 minut lub smaz na patelni okolo 5 minut po kazdej stronie w zaleznosci od grubosci porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation