Kuchnia

MAŁE CO NIE CO...

Ciasto kremowe z bananami

Składniki:
1 szklanka drobno pokruszonych herbatników (najlepiej biszkoptowych lub digestive)
60g masła, roztopionego
2 paski czekolady deserowej
½ szklanki kremowego masła orzechowego
2 banany, najpierw przekrojone wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ćwiartki
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
bita śmietana
2 łyżki solonych orzeszków ziemnych, posiekanych

Piekarnik rozgrzej do 175°C.
Wafelki rozkrusz na drobne okruszki, najlepiej za pomocą robota kuchennego. Dokładnie zmieszaj je z roztopionym masłem i wyłóż nimi dno tortownicy.
Zapiecz kruchy spód w piekarniku przez 5-8 minut do czasu, aż będzie złotobrązowe. Po wyjęciu całkowicie ostudź.
Pół paska czekolady zetrzyj w wiórka. W tym celu rozmiękcz ją nieco a następnie zetrzyj z wierzchu wiórka za pomocą obieraczki do ziemniaków. Włóż do lodówki.
Pozostałe 1,5 paska wraz z masłem orzechowym roztop w mikrofalówce, wyjmując i mieszając tyle razy, aż oba składniki będą dokładnie roztopione i wymieszane.
Banany połóż na herbatnikowym spodzie. Wylej na nie masę czekoladowo-orzechową.
Dwie szklanki mleka zagotuj. W pozostałej szklance zimnego mleka rozrób budyń, a następnie dodaj go do gorącego mleka i gotuj ciągle mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Pozostaw go do całkowitego ostudzenia.
Nałóż zimny budyń na banany. Na wierzch nanieś warstwę bitej śmietany (może to być śmietanka śnieżka ubita z odrobiną żelatyny).
Włóż ciasto do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekoruj je wiórkami czekoladowymi i posiekanymi orzeszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation