Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pyszne ciasto z herbatników

Składniki:
1 opakowanie budyniu na 1 l mleka
1 litr mleka
250 g masła
250 g mascarpone
1 puszka masy krówkowej
0,5 l śmietany 36%
2–3 łyżki cukru pudru
herbatniki
truskawka do dekoracji

Przygotowanie :
Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją jaka znajduje się na opakowaniu.
Zostawiamy do przestygnięcia.
Do zimnego już budyniu dodajemy na przemian po łyżce masło i serek mascarpone.
Ucieramy aż wszystkie składniki się połączą i powstanie krem.
Formę do pieczenia o prostokątnym kształcie wykładamy papierem do pieczenia.
Na spodzie układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy masę budyniową i na nią kolejną warstwę herbatników.
W międzyczasie podgrzewamy w rondelku masę krówkowa.
Jeszcze ciepłą (nie goracą) wylewamy na herbatniki. Rozprowadzamy po cieście i układamy na koniec ostatnią warstwę herbatników.
Odstawiamy ciasto do lodówki na ok 1 godzinę.
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, smarujemy nią wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi herbatnikami.
Ponownie wkładamy ciasto do lodówki i po 30 minutach możemy już serwować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation