Kuchnia

Kulinaria

SAŁATKA Z CYKORIĄ
Składniki: (2 porcje)
1-2 cykorie
1 gruszka
kilka orzechów włoskich/pekan
ser pleśniowy (np. Gorgonzola, Roquefort, Rokpol, Dor blue etc.)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sos balsamiczny lub musztardowy lub winegret

Wykonanie:
Cykorię przekroić na pół i wykroić głąb (aby pozbyć się źródła goryczy). Pokroić, zostawiając w całości 4-6 listków do dekoracji.

Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.

Na talerzach ułożyć listki cykorii, posypać resztą posiekanych listków oraz pokrojoną gruszką. Na wierzchu ułożyć kawałki sera pleśniowego oraz posiekane orzechy.

Przed podaniem posypać posiekaną natką i polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation