DIY - zrób to sam

kuchnia

składniki:
ok. 700 g ziemniaków
2 jajka + 1 do panierowania
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
100 g twardego sera (u mnie akurat był pecorino)
1-2 łyżki mąki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


sposób przygotowania:

ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. dokładnie odparowuję. obieram, rozgniatam praską (można przepuścić przez maszynkę jeśli ktoś ma ochotę).

ser ścieram na drobnej tarce. natkę i szczypiorek drobno siekam.

w misce mieszam ze sobą ziemniaki, natkę, szczypiorek, ser i jajka. doprawiam solą i pieprzem. w miarę potrzeby dosypuję mąkę – im mniej, tym lepiej, dlatego ważne jest odparowanie ziemniaków.

z masy formuję płaskie kotleciki, obtaczam w jajku i bułce tartej. smażę w dość głębokim tłuszczu.

odkładam na papierowy ręcznik do odsączenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation