Kuchnia

Kulinaria

Lekko miętowy mus z białej czekolady w gwiaździstym towarzystwie caramboli |
Przepis na mus z białej czekolady

porcja dla 8 osób

180 g białej czekolady dobrej jakości
200 ml śmietany kremówki ( schłodzonej w lodówce minimum 1 godzinę )
garść listków mięty
do dekoracji: listki mięty, owoc caramboli
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, następnie pozostaw do przestudzenia około 2 minuty.
Liście mięty zmiażdż dokładnie przy pomocy moździeża.
Ubij zimną śmietanę na sztywno.
Dodaj połowę czekolady i wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj resztę czekolady oraz miętę, delikatnie wymieszaj.
Przełóż mus do małych filiżanek/szklaneczek/salaterek i schowaj do lodówki na 24 godziny.
Carambolę opłukaj, ewentualnie odetnij brązowe brzegi, pokrój w plasterki.
Porcje musu udekoruj listkami mięty i plasterkami caramboli. Deser jest najlepszy, kiedy jest bardzo zimny. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation