Kuchnia

palce lizać

Najlepsza pizza na świecie

Składniki:
2 szkl mąki pszennej typ 500 na pizzę + trochę do podsypania,
małe opakowanie suszonych drożdży
mieszanka ziół włoskich Kotanyi
2 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
200 ml wody
3 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią,
ser żółty i kiełbasa salami
szczypiorek
zielone oliwki z papryczkami
1 duży pomidor
3 łyżki przecieru pomidorowego (99%)

PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasę salami i ser kroimy w paseczki. W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy.

Do misy robota wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy suszone drożdże i sól, wlewamy ciepłą wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 15-20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym, podsypujemy mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę smarujemy łyżką oleju, ciasto wykładamy na blachę, wałkujemy, z ciasta formujemy koło, lekko podnosimy brzeg. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym ( znalazłam takie które ma w swoim składzie 99% pomidorów), posypujemy mieszanką ziół włoskich, rozrzucamy ser i kiełbasę, oraz kostkę pomidorową. Pizze wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C.

Pizzę posypujemy posiekanym szczypiorkiem, możemy pizzę posypać plasterkami zielonych oliwek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation