Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ptasie mleczko w czekoladzie - Dukan


PRAWDZIWE PTASIE MLECZKO!! Jest idealne!!
Przez kilka dni próbowałam uzyskać ideał, który można uznać na dukanie, bo bez tłuszczów trudno odtworzyć pierwowzory... Brakuje mu tylko jednej rzeczy.. Chrupiącej skorupki z czekolady, której bez masła nie uzyskamy ale i tak jest świetne!! To nie galareta z mleka, z którą początkowo eksperymentowałam, ale genialne ptasie mleczko, które chciałam uzyskać - jest zbite i delikatne.. tego trzeba spróbować


Tak wygląda serek TSM: (Klik)
180 g serka homo TSM lub Maćkowy. Koniecznie te lub inne równie gęste!! Nie może być rzadki serek!
160 g mleka skondensowanego/zagęszczonego light bez cukru
6 tabletek słodzika (lub więcej, bo ja mam niski próg słodkości)
aromat śmietankowy, waniliowy i nugatowy lub prawdziwa wanilia (lub dowolne)
4-5 łyżek zwykłego mleka w płynie
1 łyżka żelatyny
1 łyżka kakao
słodzik w proszku ok 0,5 łyżki (lub więcej)
aromat orzechowy
opcjonalnie mleko w proszku do polewy(białko 3,0; węgle 4,7; tłuszcz 0,1)
Wymieszać ze sobą gęsty serek homo, mleko zagęszczone, słodzik i aromaty. Postawić na gaz i zagrzać aż będzie na tyle ciepłe, by rozpuścić w masie żelatynę. Dodać 4-5 łyżek mleka zwykłego w płynie. Wymieszać.
Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, mieszać, do rozpuszczenia.
Można trochę zmiksować, żeby nabrało powietrza
Przelać do silikonowej keksówki lub długiego pojemnika wyłożonego folią, odstawić do stężenia.
Wyjąć z formy, pokroić w prostokąty

Proponuję polewę deserową np.
1 łyżka kakao
słodzik w proszku do smaku np. 0,5 łyżeczki
odrobina mleka zwykłego lub skondensowanego np. 1 łyżeczka.
Ucieramy na gładką masę ewentualnie dodając płynu lub kakao i wtedy smarujemy ptasie mleczko.
Taka polewa w przeciwieństwie do tej z mlekiem w proszku nie spływa

PS: Najlepiej smakuje jak polewa nie jest wyschnięta, tylko mokra, bo dziś po wyschnięciu polewy wolałam wczorajszą, mokrą, ale róbcie wg. uznania bo i tak polewa nie chrupie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation