Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik orzechowy

Spód:

szklanka posiekanych orzechów włoskich (ok.120 g)
30 g masła
1 jajko
1/2 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki umieścić w rondelku z grubym dnem, wymieszać.
Gotować na małym ogniu ok. 10 minut do momentu zgęstnienia masy, od czasu do czasu zamieszać.
Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy (zabezpieczonej papierem do pieczenia) o średnicy ok. 21 cm,
lekko docisnąć, odłożyć do ostygnięcia.

Masa serowa:

600 g twarogu sernikowego, trzykrotnie zmielonego
1 łyżka mąki pszennej
puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym (380 g)
2-3 łyżki cukru trzcinowego
3 małe jajka
60 ml śmietanki kremówki 30%
mieszanka orzechów, np. garść orzechów nerkowca, orzechów laskowych i migdałów w słupkach

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 C.
Odłożyć 3 łyżki masy kajmakowej, resztę dodać do twarogu i ucierać razem z mąką i cukrem na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Kolejno wbijać po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników.
Na koniec wmieszać śmietankę kremówkę.

Gotową masę wylać na orzechowy spód, wyrównać.
Na wierzchu delikatnie ułożyć mieszankę orzechową, piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę
do 120 C i piec jeszcze 60 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Wierzch:

3 łyżki masy kajmakowej
2 łyżeczki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 kostki mlecznej czekolady

Kiedy sernik już całkowicie ostygnie, przygotować polewę: w garnuszku rozpuścić masło, dodać resztę masy kajmakowej, łyżkę kwaśnej śmietany, mleczną czekoladę i podgrzać na najmniejszym ogniu do momentu, aż całość będzie jednolita i bardziej płynna. Fantazyjnie rozprowadzić po wierzchu ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation