Kuchnia

kuchnia

Kotleciki z jajek z pieczarkami


10 jajek
około 100 g pieczarek
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
pęczek natki pietruszki
1 cebulka
1 łyżka masła
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia (my użyłyśmy masła klarowanego)
Osiem jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i siekamy dość drobno. W czasie kiedy jajka stygną myjemy pieczarki, kroimy na cztery i smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle, szybko, luźno (muszą mieć wygodnie na patelni) i krótko, tak aby nie zdążyły puścić soku. Po przestudzeniu pieczarki również drobno siekamy. Cebulkę drobno kroimy i złocimy na maśle klarowanym lub oleju. W mleku moczymy bułkę i dokładnie odciskamy.
Pokrojone jajka, pieczarki, cebulę, odciśniętą bułkę mieszamy, dodajemy dwa surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe, okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (maśle klarowanym) z obu stron, tak długo, aż będą rumiane.
My nasze kotleciki podałyśmy z sałatką ziemniaczaną oraz z sosem kaparowym. Było pysznie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation