Kuchnia

Gulasz Kociołek

Gulasz z chorizo i kurczaka
Składniki

4-5 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
20 dag chorizo
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
20 dag (obranych ze skórki i posiekanych) pomidorów
40 dag mięsa z kurczaka
2 marchewki
4 duże ziemniaki
1 gałązka tymianku
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego


Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation