Kuchnia

Kulinarnie

CHLEB WIELOZIARNISTY

500g mąki krupczatki (użyłam 200g mąki pszennej chlebowej i 300g zwykłej)
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika łuskanego
1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1 i 1/2 łyżki sezamu
1 łyżka pestek dyni
3/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki cukru
25g świeżych drożdży
1/2 litra ciepłej wody

Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodę i wyrobić ciasto (będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu rozmieszałam (ciasto dalej będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej (wymiary "dolne" mojej keksówki to ). Odstawić do wyrośnięcia (czas wyrastania trzeba wyczuć, wystarczy, że trochę podrośnie, pozostawione na zbyt długo może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut). Piec około godziny (piekłam godzinę i 15 minut) w temperaturze 230°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation