Kuchnia

Kulinaria

Sernik na zimno- kokosowy

Składniki (kwadratowa tortownica o boku 24cm):

Masa serowa:
•3 jajka umyte i sparzone
•800g twarogu sernikowego (z wiaderka)
•puszka mleka kokosowego
•100g wiórków kokosowych
•2 i 1/2 łyżki żelatyny
•30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 3/4 szklanki cukru
•łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Polewa:
•pół tabliczki gorzkiej czekolady
•łyżka oleju
•łyżeczka żelatyny
•trochę słodzika lub cukru
•trochę mleka


Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj se słodzikiem (cukrem) na puszystą masę, dodawaj stopniowo twaróg oraz mleko kokosowe. Zmiksuj wszystko dokładnie.

Wiórki zmiel w rozdrabniaczu lub młynku do kawy na drobny proszek (jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu- zostaw wiórki w pierwotnej formie) i dodaj do masy.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszaj z masą serową. Na koniec połącz całośc z ubitymi na sztywną pianę białkami.

Przelej masę do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki, a gdy zacznie tężeć zacznij przygotowywać polewę:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej i słodzik (cukier) do smaku. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącego mleka. Połącz z czekoladą i wyłóż polewę na tężejący sernik. Wstaw do lodówki, aż całość całkowicie stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation