Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mini-pavlova
składniki na 7-8 porcji
8 dużych białek
szczypta soli
400 g cukru pudru
4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
kilka kropel ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać po łyżeczce cukier puder, dalej ubijając. Wmieszać skrobię, wanilię i ocet. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 8 kółek o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezę. Można uformować ją z dołkiem w środku, by łatwiej było później nakładać krem i owoce.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszyć nagrzewanie w piekarniku do 150ºC. Piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
składniki na krem kawowy:
250g mascarpone
200g kremówki 30%
50ml likieru kawowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
3 łyżki cukru pudru
Serek zmiksować z kremówką, dodać likier, kawę i cukier, zmiksować. Udekorować kremem bezy, następnie owoce i sos. Schłodzić przed podaniem.

lub

składniki na krem owocowy:
250g mascarpone
200g kremówki 30%
50g puree owocowego (u mnie malinowe, koniecznie przetarte przez siteczko)
1 łyżka gęstej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Serek zmiksować z kremówką, dodać 3 łyżki cukru i ekstrakt. Następnie purre wymieszać z resztą cukru i gęstą śmietaną/jogurtem, przemieszać szpatułką by powstały smugi. Udekorować kremem bezy, następnie nałożyć owoce. Schłodzić przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation