Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BISZKOPT:
4 jajka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
CIEMNE CIASTO:
20 dag margarynmy
szkl. cukru
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
1 i 1/2 szkl. mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO KOKOSOWE:
3 białka
15 dag cukru
15 dag wiórków kokosowych
KREM:
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3 batony "Ikar"
kost. margaryny
sok z cytryny



1.BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec 30 min w temp.p. 170st.

2.CIEMNE CIASTO: Kasia, cukier, kakao i wodę zagotować, stale mieszając. Ostudzić. Dodać mąkę, żółtka oraz proszek. Wymieszać. Dodać ubite białka.

3.CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier i wiórki. Na blaszkę wykładać kupkami, na przemian ciasto kokosowe i ciemne. Piec ok. 35 min w temp.p. 175st.

4.Mleko zagotować z cukrami. Żółtka ubić z mąką i odrobiną mleka i, mieszając, wlać na gotujące się mleko, zagotować. Ostudzić. Masę utrzeć z Kasia i podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone z 2 łyżkami mleka, przestudzone batony.



SKŁADANIE CIASTA:

1) Połowa ciemnego ciasta z kokosem

2) Masa czekoladowa

3) Biszkopt

4) Masa cytrynowa

5) Druga część ciemnego ciasta z kokosem.

Temperatura piekarnika : Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis.

Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation