Kuchnia

owocowe ozdoby

Wielkanocne zające

Składniki:

(2-3 formy po 300-350 ml)

150 g miękkiego masła
90 g drobnego cukru
Szczypta soli
2 jajka
325 ml mąki pszennej
80 g masy makowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Skórka z ½ cytryny
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając do niej 1 jajko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i podzielić na trzy części. Pierwszą wymieszać z mielonymi migdałami, drugą z masą makową a trzecią z 1/3 masą maślano- cukrową i ewentualnie z 1 łyżką mleka.

Do pozostałej masy maślano-cukrowej dodać startą skórkę z połowy cytryny i podzielić na dwie części. Pierwszą wymieszać z migdałami, drugą z makiem. Każdą z mas rozcieńczyć mlekiem.
Foremki posmarować masłem i obsypać mąką. Nadmiar mąki usunąć. Wypełnić naprzemiennie formy ciastem, wypełniając je 2 cm poniżej górnej krawędzi. Lekko zamieszać masy długim patyczkiem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 35 minut, ustawiając formy na najniższym poziomie w piekarniku. Wykonać test suchego patyczka i upieczone pozostawić w formie przez 10-15 minut. Po przestudzeniu wyjąć z form i dostudzić. Przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub glukozą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation