Kuchnia

Mięsko

Curry z kurczakiem

4 porcje:

2 pojedyncze piersi z kurczaka,
300 g dyni (waga po obraniu i wydrążeniu),
400 ml mleczka kokosowego,
200 ml przecieru pomidorowego,
3 łyżki masła,
chili w proszku

Marynata:

sól,
pieprz,
1 łyżeczka chili,
2 łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki imbiru w proszku,
łyżeczka czosnku granulowanego,
szczypta mielonego cynamonu,
1 łyżka oliwy

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka natrzeć marynatą. Odstawić na noc do lodówki przykrywając naczynie szczelnie folią spożywczą.

Dynię pokroić w kostkę. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, gdy będzie gorący, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż będą zrumienione od spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać. Wszystko wyłożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać drugą łyżkę tłuszczu, wrzucić dynię, posolić i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Otworzyć puszkę mleka kokosowego, zebrać z wierzchu (około 3/4 całej puszki) gęstej śmietanki kokosowej i przełożyć ją do miseczki. Pozostałą wodę kokosową dolewać stopniowo po około 2 - 3 łyżki do dyni i w ten sposób gotować ją przez około 5 minut. Dodać przecier i gotować przez 3 minuty. Do dyni dodać zebraną śmietankę kokosową, doprawić solą i gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż dynia będzie prawie cała miękka. Dodać kurczaka i gotować przez 5 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation