Kuchnia

Sałatki

składniki: (3-4 porcje)
1 duży pomidor
1 średni ogórek
1/2 żółtej papryki
1/2 awokado
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki posiekanego szczypioru i/lub cebuli dymki

“sos”
10-15 czarnych oliwek
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

wykonanie:
przygotować sos. oliwki zmiksować z przeciśniętym czosnkiem, oliwą i octem. doprawić do smaku solą i pieprzem.pomidora przekroić i łyżeczką usunąć nasiona.
ogórka (wraz ze skórką) przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć nasiona.

pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę (1/2 x 1/2 cm).
awokado obrać i także pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z sokiem cytrynowym (aby szybko nie ściemniało).

pomidora, ogórka, paprykę, awokado i posiekany szczypior (cebulę dymkę) delikatnie wymieszać. (nie soliĆ, ponieważ warzywa szybko zwiędną i puszczą sok.)

podawać osobno tatar warzywny i sos z oliwek. (każdy oba składniki miesza już indywidualnie na własnym talerzu.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation