Kuchnia

Jedzenie to sztuka

Ziemniaki w stylu greckim

Składniki:
•2 łyżki oliwy z oliwek
•4 średnie ziemniaki (około kilograma), obrane i pokrojone wzdłuż na 8 "łódeczek"
•4 duże ząbki czosnku, drobniutko posiekane
•2 łyżki świeżego oregano lub 2 łyżeczki suchego
•1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
•2 - 3 łyżki soku z cytryny
•1 łyżka oliwy z oliwek
•1 łyżeczka soli
•½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
•2 łyżki posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam szczypiorkiem)
•1/3 szklanki (5 - 6 łyżek) pokruszonej fety
•6-8 oliwek kalamata, pokrojonych na plasterki (ja pominęłam)

Oliwę rozgrzać na dużej, teflonowej patelni. Ułożyć ziemniaki w jednej warstwie i smażyć na średnim ogniu około 6 minut, aż się zrumienią na złoty kolor. Wtedy przewrócić je na druga stronę i zrumienić, około 5 minut. Zmniejszyć ogień, szczelnie przykryć i dusić aż zmiękną, około 5 minut.

W międzyczasie, wymieszać pozostałe składniki (oprócz pietruszki, fety i oliwek) w małej misce. Dodać tę mieszankę do miękkich ziemniaków i lekko wstrząsnąć patelnia, aby ja równomiernie rozprowadzić. Można też wymieszać łyżką, ale bardzo delikatnie. Jeszcze chwilkę smażyć ziemniaczki z marynata, około 2-3 minut. Potem dodać fetę, oliwki i pietruszkę - całość wymieszać i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation