Kuchnia

mniamniusne ...

Pleśniak

Składniki na ciasto:

-5 żółtek

-3 szk.mąki

-1 margaryna

-1 łyżeczka proszku do pieczenia(dałam 2 łyżeczki)

-1/3 szk.cukru

-szczypta soli



Składniki na pianę:

-5 białek

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1szk.cukru



Dodatkowo:

-dżem np.z czarnej porzeczki

-orzechy włoskie,rodzynki(nie koniecznie, ja dodałam ponieważ troszkę ulepszyłam,wersja luksusowa)



Na stolnice wysypać mąkę,dodać proszek do pieczenia,szczypte soli,cukier.Żółtka oddzielić od białek(białka wstawić do lodówki ponieważ będą nam potrzebne do piany)i dołożyć do składników na stolnicy.Dodać margarynę i zagnieść ciasto.Gdy będzie wyrobione podzielić na trzy części.Do jednej dodać kakao.Dwie części(jedna biała i jedna kakao)włożyć do lodówki a trzecią część(białą) wałkuje się i wkłada do przygotowanej formy.Ja białą część podpiekam na złoty kolor, wyciągam z piekarnika,smaruje dżemem z czarnej porzeczki.Na tarce o grubych oczkach tre ciasto z kakao na dżem i znowu podpiekam w piekarniku.Przygotowuje pianę z białek(5 białek+2 łyżki mąki ziemniaczanej+1szk.cukru,ubić razem na pianę)i polewam nią brązowe ciasto.Na pianę wrzucam rozdrobnione orzechy i rodzynki i tre białe ciasto wyjęte z lodówki.Wkładam znowu do piekarnika i po paru minutach jest gotowe.Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation