Wnętrza

Piękne wnętrza

Czekoladowe ciasto z Baileys

Składniki:
Na ciasto:
150 g masła, pokrojonego w kawałki
100 g ciemnej czekolady, min. 70 proc., pokrojonej w kawałki
100 g cukru
100 g ciemnego cukru
50 g kakao w proszku
200 ml Baileys
1 łyżeczka esencji waniliowej
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 duże jajka
Na ganache:
150 g ciemnej czekolady
150 ml Baileys (ewentualnie: 75 ml likieru i tyle samo śmietanki kremówki)
1 łyżka masła o temperaturze pokojowej

Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem, całą wysmaruj masłem i oprósz kakao. Do rondla przełóż masło, czekoladę, kakao, oba rodzaje cukru i Baileys, podgrzewaj, aż masło i czekolada się roztopią. Dokładnie wymieszaj – tak, by rozetrzeć wszystkie grudki kakao. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut do przestudzenia. Dodaj esencję waniliową i wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj suche składniki do czekolady i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jajka, po jednym na raz, i połącz z ciastem. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 40-45 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy, z kilkoma przyklejonymi okruszkami (jeśli ciasto będzie upieczone, ale nadal lekko wilgotne, tym lepiej). Odstaw na kratkę do ostudzenia.
Przygotuj ganache: połamaną czekoladę przełóż do żaroodpornej miski. W rondelku podgrzej likier, aż zacznie się gotować. Zdejmij Baileys z ognia i zalej nim czekoladę. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszaj składniki ganache rózgą, az do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź ganache po wystudzonym cieście, odstaw do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation