Kuchnia

Zupy

Zupa pomarańczowo-dyniowa

2 łyżki oliwy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 kg dyni
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
sok i skórka starta z pomarańczy
150 ml mleka
2?3 łyżki świeżego tymianku
sól
pieprz


W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i duś 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj rozgnieciony czosnek oraz dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Duś 2 minuty, mieszając. Wlej podgrzany bulion i sok wyciśnięty z pomarańczy, dodaj otartą skórkę i tymianek. Podgrzewaj 20 minut, aż dynia zmięknie.
Zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź mlekiem, podgrzewaj 2?3 minuty, nie gotuj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation