Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

najprostszy chleb :
składniki na 1 bochenek:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki drożdży suchych lub 2 g drożdży świeżych

mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli :). mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze. po 12 - 18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartym dłońmi. kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem. nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie (można to zrobić też wkładając ciasto do koszyczka lub miski czy durszlaka wyłożonego ściereczką) na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się około 2 razy. teraz nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące. chleb odwijamy, przekładamy albo na deskę i z niej zsuwamy do naczynia, albo pomagamy sobie tylko rękoma. naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy około 10 - 15 minut. chleb po upieczeniu studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation