Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szwedzkie bułeczki drożdżowe z migdałowym nadzieniem i bitą śmietaną
* składniki na 6 małych babeczek.

ciasto na bułeczki :
25g drożdży
15g miękkiego masła
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru (użyłam brązowego)
szczypta soli
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na migdałową masę :
100g łuskanych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
1 białko ( żółtko przyda się do posmarowania bułeczek )

bita śmietana :
1 szklanka śmietany kremówki 30%
kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego
płaska łyżka cukru pudru

Mleko podgrzać, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Następnie dodać do niego 2 łyżki cukru, wymieszać, dorzucić rozdrobnione palcami świeże drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Poczekać kilka minut, aż na powierzchni mleka stworzy się drożdżowa piana.
W misce mieszamy suche składniki, tj. mąkę, kardamon, sól i proszek do pieczenia. Wlewamy do niej mleko i dodajemy miękkie masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto, by było elastyczne. Ciasto, pod przykryciem, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, by wyrosło. Następnie formujemy z niego 6 niewielkich kulek i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 190C, smarujemy je rozbełtanym żółtkiem, które zostanie nam po oddzieleniu białka potrzebnego do masy migdałowej. Pieczemy 10minut.

Migdały wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy, by były drobno zmielone. Wsypujemy je do miski, dodajemy białko i cukier puder, łączymy wszystkie składniki widelcem.
Odcinamy górę każdej z bułeczek, mniej więcej na wysokości 2/3 całej bułeczki. W dolnej części wydrążamy otwór, lub 'ubijamy' ciasto palcami robiąc miejsce na migdałowe nadzienie, którym wypełniamy otwór.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation